Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

_______________________SZKOŁA PODSTAWOWA NR 2 W HUMNISKACH - oficjalna strona________________________

Reklama
Dzisiaj jest: 20 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Renata, Filipina, Eustachy
Polish English German


Program Doskonale Mleko w Szkole


Dzieci uczęszczające do szkoły spędzają przeciętnie 5 – 6 godzin poza domem, a doliczając do tego dojazdy, czas ten może wydłużyć się nawet do 8 – 10 godzin. Okazuje się, że znaczna liczba dzieci i młodzieży nie jada systematycznie posiłków w szkole. Ponadto część z nich wychodzi z domu bez śniadania.

Celem tej akcji jest dbałość o zdrowie dzieci i młodzieży szkolnej oraz edukacja z zakresu żywienia. Mleko w szkole w ciągu dnia zapewnia dzieciom i młodzieży szkolnej zdrowie, ułatwia naukę, dodaje energii.

Ideą Programu Doskonałe Mleko w Szkole jest, aby co dzień każdy uczeń miał szanse na kartonik świeżego pożywnego mleka w swojej szkole. Stało się to realne dzięki temu, że od września 2004 roku mleko spożywane w placówkach oświatowych dotowane jest przez Unię Europejską, a odpłatność za takie mleko stanowi tylko pokrycie minimalnych kosztów. Każde dziecko objęte Programem Doskonałe Mleko w Szkole ma możliwość codziennego wypicia w szkole 0,25 l mleka świeżego (pasteryzowanego) o najwyższej jakości. Dostarczane jest ono w higienicznie zamkniętych kartonikach, jednorazowego użytku. Mleko jest pite przez dzieci w grupie, na „dużych” przerwach często razem z nauczycielem.

O mleku

-    Mleko i przetwory mleczne zajmują trzecie miejsce pod względem ilościowym, nie wliczając napojów, w spożyciu żywności ogółem. Od roku 1990 obserwuje się zmniejszanie konsumpcji mleka i jego przetworów od 7 do 3% w skali roku. W rezultacie od 1990 do 2002 roku spożycie mleka i przetworów w Polsce uległo zmniejszeniu o ponad 24%. Głównie dzięki programowi „Szklanka mleka” spożycie produktów nabiałowych od 2005 r. (173 l) wzrasta i obecnie kształtuje się na poziomie około 193 l w przeliczeniu na 1 mieszkańca.

-  W profilaktyce osteoporozy ważne jest spożycie mleka i produktów mlecznych, które są najlepszym źródłem najłatwiej przyswajalnego wapnia w diecie człowieka. Oprócz wapnia, w mleku znajduje się odpowiednia ilość fosforu, którego obecność jest niezbędna do gromadzenia wapnia w kościach.

-   Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny i najbardziej wartościowy składnik codziennej diety człowieka.

-   Mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Picie mleka i spożywanie jego przetworów zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, zaspokaja niemal w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik. Wapń wykorzystywany jest do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.

-   Mleko pochodzące bezpośrednio z udoju – zwane mlekiem surowym – nie jest produktem żywnościowym do momentu obróbki termicznej zwanej pasteryzacją lub sterylizacją. Po dalszej obróbce może być bezpośrednio konsumowane w formie jednego z wielu możliwych rodzajów mleka spożywczego lub napojów mlecznych, mleka w proszku, mleka zagęszczanego, mleka kondensowanego, mleka fermentowanego, masła, lub przeznaczane na ser.

-  Mimo, że mleko i jego przetwory są nieodzownym elementem diety w gospodarstwach z największą liczbą dzieci trudna sytuacja finansowa często nie pozwala na dostarczenie organizmowi wystarczającej ich ilości. Wielu rodziców również nie docenia roli produktów nabiałowych w dietach.


Czy wiesz, że...

Mleko jest pierwszy pożywieniem człowieka i do tej pory nie znaleziono produktu, który w pełni mógłby je zastąpić.

Dlaczego doskonałe?

Doskonałe, ponieważ pochodzi z najlepszego surowca, a jego jakość jest kontrolowana przez niezależne laboratoria.

Doskonałe, ponieważ jest naprawdę świeże. Jak wszystkie produkty świeże powinno być przechowywane w lodówce. Zachowuje wtedy trwałość maksymalnie 5 do 8 dni.

Doskonałe, ponieważ jest jednym z najcenniejszych źródeł niezwykle odżywczego białka. Dzięki zawartości wszystkich ważnych aminokwasów w idealnych proporcjach, białka mleka są bardzo dobrze wykorzystywane przez organizm ludzki.

Doskonałe, ponieważ żaden inny produkt nie zawiera tak dużej ilości łatwo przyswajalnego wapnia, budulca kości. Wapń chroni przed osteoporozą, wskazuje działanie antynowotworowe i łagodzi objawy alergii. Wzmacnia również serce, obniżając złycholesterol.

Doskonałe, ponieważ jest w nim większość witamin i składników mineralnych. Poza wapniem w mleku znajdziemy potas, magnez, fosfor i cynk oraz witaminy B2, A, D i E

 

 

BiFi naturalne jogurty


 

BiFi to pitne jogurty przygotowane tylko z naturalnych składników oraz sposób na utrzymanie dobrej kondycji.

Mleko oraz jego przetwory stanowią jedną z podstawowych grup produktów spożywczych, wchodzących w skład codziennej diety.

Przygoda z  mlekiem i jego produktami zaczęła się wiele tysięcy lat temu, gdy człowiek zaczął prowadzić osiadły tryb życia, udomowił zwierzęta, nauczył się pozyskiwać żywność.

Mleczne produkty są bogatym źródłem białek o wysokiej wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia  i ryboflawiny. Ryboflawina wraz z witaminą A, współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.

Proces fermentacji, poza utrwalaniem mleka, poprawia trawienie i przyswajanie wielu zawartych w nim składników odżywczych, ponadto wzbogaca produkt mleczny w orzeźwiający, lekko kwaskowy, niepowtarzalny smak.

Jogurt to doskonała, niskokaloryczna przekąska. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii, jogurt znakomicie wspomaga witalność organizmu. Polecany jest po kuracji antybiotykowej, w zaburzeniach trawienia, w chorobie wrzodowej żołądka i u diabetyków (brak cukru).

Korzystna mikroflora wykazuje właściwości, przeciwnowotworowe oraz aktywuje system immunologiczny człowieka wytwarzając substancje antybakteryjne.

Nazwa  jogurtów BiFi pochodzi od Bifidobacterium bifidum- żywych kultur bakterii. Drobnoustroje te posiadają zdolność życia w ludzkim przewodzie pokarmowym, tworząc  tam mikroflorę bakteryjną, która bardzo korzystnie oddziałuje na zdrowie człowieka. Dostarczanie ich organizmowi codziennie np. w postaci jogurtów, zapewnić może stałą odbudowę korzystnej mikroflory  bakteryjnej przewodu pokarmowego. Ma to istotne znaczenie w przypadkach takich jak terapia antybiotykowa, niewłaściwy sposób odżywiania, stres.

Jogurt jest zatem prostą i szybką odżywką, dostępną cały rok, korzystnie wpływającą na rozwój i utrzymywanie wspaniałej kondycji.

Warto zapamiętać!

Jogurty pitne BiFi:

- zawierają żywe kultury bakterii jogurtowych i bakterii z rodzaju Bifidobacterium,

- wyprodukowane są w 100%  ze składników naturalnych, tj. mleka niskolaktozowego, owoców w postaci przecierów lub soków owocowych,

- charakteryzują się przyjemnym, delikatnym aromatem i wyśmienitym smakiem.

 

Więcej na http://www.mlekowszkole.pl/